Üretim bütçesi, bir şirketin satış hedeflerine ulaşmak için ne kadar üretmesi gerektiğine dair bir rehberdir. Bütçelenmiş satışları karşılamak için bütçe döneminde üretimi gereken mamul miktarının tahminidir.
İçindekiler
Üretim; hammaddelerin makine ya da el emeğiyle işlenip ara mala dönüştürüldüğü sürece verilen addır. Üretim sektörü ise dayanıklı tüketim mallarından gıda, dokuma, giyim eşyası, kimya, makine-teçhizat gibi birçok malın üretildiği sektördür.
Başlıca Üretim Sektörleri Nelerdir?
Başlıca üretim sektörleri;
- Tekstil ve Konfeksiyon
- Gıda
- Metal Eşya ve Makine
- Seramik, Cam ve Taş Ürünleri
- Kimya
- Diğer Sektörler: Kağıt ve Kağıt Ürünleri, Ağaç, Mantar ve Mobilya Ürünleri, Metal Sanayi.
Üretim Sektörü Neleri Kapsar?
Gıda, içecek, giyim ve elektronik gibi alanlarda yürütülen üretim faaliyetleri; el emeği ya da makineler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca üretim sektörü, bir ülkenin ekonomik durumuna yönelik göstergelere de sahiptir.
Bütçe Nedir?
Bütçeler, gelecek faaliyet dönemi için işletmenin amaçlarına, hedeflerine ve politikalarına dayalı olarak işletme yönetimi tarafından hazırlanan kapsamlı planların parasal ve sayısal olarak ifade edilmesini sağlayan raporlardır.
Bir bütçe, bir organizasyonun finansal ve işlevsel hedeflerine ulaşması için öngörülen yolu çizen kapsamlı bir finansal plandır. Bütçeleme finansal planlamada etkili bir adımdır. Hatta en küçük işletme bile gelecekteki işleyişi için beklenen satış seviyesini, giderlerini, net hâsılatını, nakit girdilerini ve nakit çıkışlarını içeren yazılı resmi bir plandan yaralanacaktır. Bir bütçenin kullanımı, bir finansal planlamanın ve aynı zamanda giderleri kontrol etmedeki yönetimsel fonksiyonun temel bir unsurudur.
Bütçenin temel amacı; işletme amaç ve hedeflerinin en etkin bir biçimde yerine getirilebilmesi için yönetime, temel fonksiyonların yerine getirilmesinde etkin olarak yardımcı olmaktır. Başka bir ifadeyle bütçenin amacı işletmenin verimliliğini, kârlılığını ve likiditesini artırmak ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için yönetimin planları ile uyumu sağlamaktır.
Bütçelemenin Avantajları Nelerdir?
Şirketler uygun bir bütçeleme sistemi seçerek ve bütçeleme süreci yürüterek dönemsel bütçelerini etkili bir şekilde oluşturabilir. Etkin bir bütçeleme bir şirket için belirli avantajları beraberinde getirir. Bütçeleme ile şirketin elde edeceği avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Etkin bir maliyet ve para yönetimine sahip olabilir,
- Proje ve faaliyetler için uygun kaynaklar tahsis edilebilir,
- İş performansı ve verimliliğinin takibi sağlanabilir,
- Şirket hedeflerine daha sorunsuz, kolay bir şekilde ulaşılabilir,
- Finansal sorunlar ortaya çıkmadan önlenebilir,
- Çalışan ve birimlerin motivasyonlarının artırılmasına katkı sağlanabilir,
- İşletme içerisindeki tüm bölümleri ortak bir amaç etrafında birleştirebilir,
- Bölümlerin, yöneticilerin ve çalışanların verimlilikleri ölçülebilir,
- İşletme yönetimini daha iktisadi davranmaya teşvik edebilir,
- Gelecek dönemde yaşanması olası sorunları ön görmeyi sağlayabilir.
Üretim Bütçesi Nedir?
Üretim bütçesi, bir şirketin satış hedeflerine ulaşmak için ne kadar üretmesi gerektiğine dair bir rehberdir. Bütçelenmiş satışları karşılamak için bütçe döneminde üretimi gereken mamul miktarının tahminidir.
Üretim Bütçesinin Amaçları
Temel amaç; işletmede gereksinme fazlası stok birikimine yer vermeden satış bütçesinin talebini satış, stok ve üretim seviyeleri arasında optimum dengeyi sağlayarak karşılamak, İşlemenin üretimi ile ilgili faaliyetleri belli bir programa bağlamak ve bütçe devresi içinde yapılması öngörülen toplam üretim miktarını belirleyebilmektir.
Üretim Bütçesinin Aşamaları:
- Öngörülen üretimin mamul grup ve türlerine göre bölümlendirilmesi,
- Yapılması düşünülen üretimin zamanının saptanması,
- Mamul stok gereksiniminin saptanması.
Üretim bütçesinin sağlıklı bir şekilde düzenlenebilmesi için aşağıda belirtilen noktalar göz önünde bulundurulmalıdır:
- Üretim bütçesi sadece miktar itibariyle düzenlenmelidir,
- Üretim bütçesi ile satış bütçesi aynı birimlerle gösterilmelidir,
- Üretim ve satış bütçesinin paralellik sağlaması için her iki bütçe de miktar olarak düzenlenmelidir,
- Üretim bütçesinin üretilen mamullerin grup ve türlerine göre düzenlenmesi gerekir,
- İşletmenin stok veya sipariş esasına göre çalışması imalat bütçesinin düzenlenme tekniğini değiştirmemelidir.
Yukarıda belirtilen üretim bütçesinin prosedürleri ve tanımına uygun işlemler gerçekleştirilemediği taktirde işletmelerde aşağıda bulunan sıkıntılar yaşanır;
- Üretim için gerekli hammadde miktarı öngörülemez,
- İşletmenin devam eden yıllarda satışları, gelirleri ve giderleri tahmin edilemez,
- Yıllık öngörülerde bulunulamaz,
- İşletmenin kâr veya zararını önceden tespit edilemez,
- İşletmenin gelecekte karşılaşabileceği riskleri ve avantajları önceden tahmin edilemez,
- İşletmemizin büyümesi veya küçülmesini önceden öngörülemez.
İşte tam da bu noktada Trend Yazılım olarak geliştirmiş olduğumuz yerli ve milli ürünümüz olan BUDGETLAB BÜTÇE VE RAPORLAMA programı özellikle ÜRETİM modülü sayesinde üretim hızı ve sonrasındaki verimlilikleri konusunda en efektif faydayı sağlamaktadır. Üretim işletmelerinde proje geliştirilirken talep edilen farklı özellikler programa entegre edilerek diğer işletmelerinde kullanabileceği bir standart oluşturulabilmektedir.
Trend Yazılım firmamızın kurucuları yola 1999 yılında ERP projeleri yaparak başladı. Bu projeler sırasında, firmaların bütçelerini Excel’de takip ettikleri, fonksiyonel bir bütçe programına ihtiyaç duydukları ancak piyasada uygun fiyatlı ve kolay kullanımlı bir bütçe programının bulunmadığı fikri oluştu. Bu fikirle, 2010 yılında Trend Yazılım A.Ş ile BudgetLab programının temelleri atıldı.
BudgetLab Bütçe ve Raporlama Programı içindeki Üretim Modülü ne işe yarar?
Her işletmenin konsolide bütçesinin başlangıcı Satış bütçesidir. BudgetLab üretim bütçesi bir şirketin satış hedeflerine ulaşmak için ne kadar imalat gerektiğine dair verileri otomatik şekilde gerçekçi ve parametrik olarak üretir.
Peki bunu nasıl sağlar?
Satış bütçesi oluşturulduktan sonra bu bütçe üzerinden tek menü ile üretim ihtiyaçları dönem başı ve dönem sonu stok verilerini de göz önüne alınarak otomatik olarak oluşturulur.
Üretim Bütçe Modülünün Özellikleri nelerdir?
- Üretim bütçesi, satış bütçesi üzerinden otomatik olarak oluşturulur,
- Dönem başı ve dönem sonu stoklarını göz önüne alarak üretim ihtiyacını net bir şekilde hesaplar,
- Oluşturulan üretim bütçesi ERP ‘deki verilere göre (reçete, maliyet vb..) üretim maliyetini hesaplayabilir.
- İmalat maliyeti sağlıklı ve net bir şekilde hesaplanabildiğinden Satın Alma Bütçesi de sağlıklı ve doğru şekilde otomatik oluşturulabilir,
- Üretim maliyeti doğru bir şekilde hesaplanabildiğinden bu maliyet üzerine yönetim ve satış giderlerinin de eklenmesi ile satılacak olan ürünün nihai maliyeti otomatik olarak hesaplanabilmektedir.
Üretim Sektöründe BudgetLab Bütçe ve Raporlama Yazılımı Kullanmanın Sağladığı Faydalar
- Üretim bütçesi üzerinden satın alma ihtiyaçları (hammadde) ERP sisteminde tanımlanan reçetelere göre otomatik olarak hesaplatılabilir,
- Üretim bütçesi doğru şekilde hesaplanabildiğinden işletmenin satış, gelir ve giderleri doğru bir şekilde tahmin edilebilir,
- Yıllık planlama ve öngörüde bulunulabilir,
- İşletmenin kar-zarar durumu anlık olarak tespit edilebilir,
- İşletmenin gelecekte karşılaşabileceği risk ve avantajlar önceden tahminlenebilir,
- İşletmenin büyümesi veya küçülmesi öngörülebilir.